четвртак, 27. октобар 2016.

Jorgovani- sirovi džentlmeni

       Za Jorgovane važi da su stoka iz kafane. Oni  piju ne biraju, pljuju, podriguju, prde, smrde i psuju. Njihov zaštitni znak je pivski stomak ispod "bijem ženu" majce sa flekom od boranije.
       U svojim tekstovima oni pokušavaju da predstave prosečnog Balkanca- prst u oku svake feminstkinje. 
       Za razliku od današnje popularne muzike koja insistaira na svlačenju žena i mešanju guzovima, Jorgovani nežnijem polu pristupaju sa malo više poštovanja. 
       Najveći deo tekstova ovih muzičara prestavlja patnja za devojkom. Ta devojka izgleda baš kao što je većina muškaraca zamišlja-  koristoljubivo. Samim tim, Jorgovani smatraju da se ljubav najbolje iskazuje kupovinom bureka, po mogućstvu sa mesom. Njihova vizija savršenog dejta jeste kafana, špricer i pečenje. 
       Oni bi kod žene najviše voleli da dobro podosi alkohol, da ume da cepa drva i zavija sarme. Kadre tome, za uzvrat bi dobile bezuslovnu ljubav čak i ako imaju brkove.
       Pominju tu i tamo balkansko ceremonijalno, običajno tučenje žena jer im je humor glavni alat, a ovde se radi o sarkazmu koji ukazuje na ozbiljan problem nasilja u porodici.
       Prava i neprihvatljiva istina je da su oni ti koji su tlačeni, zapostavljeni  i maltretirani od strane svirepih, pohlepih ili samo žena. 
       I ako ne izgleda na prvi pogled, ovde se radi o boemima. Imamo kafanu, pesmu i slomljene duše kao čvrste dokaze da Jorgovani nisu stoka, već gospoda sirovog karaktera. 




Нема коментара: