понедељак, 8. август 2022.

I dalje otvorene prijave za takmičarske bendove na Vojvođanskoj gitarijadi

 Osma po redu gitarijada Vojvodine biće održana u subotu 3. septembra u Kisaču, pomoćnom terenu FK „Tatra“. Pravo učešća na konkursu imaju demo bendovi koji nemaju objavljeno komercijalno izdanje i imaju bar tri autorske kompozicije.

Svi zainteresovani bendovi koji žele da učestvuju u takmičarskom delu mogu se prijaviti do 15.avgusta putem linka http://gitarijadavojvodine.rs/formular-za-prijavu/.

Uz obrazac prijave neophodno je priložiti snimak dve autorske kompozicije u ukupnom trajanju do 15 minuta (mp3/wma/acc), spisak članova benda sa kontaktima, kratku biografiju i fotografiju benda (jpg).

U cilju promocije rok muzike i samog afirmisanja demo rok bendova, potrebno je da svaki bend nakon izvršene prijave na svojoj fejsbuk stranici postavi status: “Prijavili smo se na Gitarijadu Vojvodine, glasaj za nas!”, te da taguje stranicu Gitarijade Vojvodine. Na stranici festivala u periodu nakon isteka konkursa biće postavljeni promo spotovi prijavljenih bendova i demo bend sa najviše lajkova promo spota obezbediće sebi direktno učešće u takmičarskom delu festivala, navode organizatori.

Do Kisača se iz Novog Sada može stići linijama 42 i 43, a u saradnji sa JGSP Novi Sad, uvedeni su dodatni polaci za ovu manifestaciju, u subotu u 3.00h i u nedelju u 3.00h iz Kisača sa Novi Sad.

Prvu lokalnu Gitarijadu organizovala je Mesna konferencija Saveza socijalističke omladine Vojvodine Kisač, 01. i 02. marta 1974. godine. Ideja je bila da se okupe vokalno-instrumentalni sastavi iz okoline koji su povremeno svirali u Kisaču na igrankama. Gitarijada je imala karakter takmičenja i trebalo je da preraste u tradiciju.

Prvo mesto i tadašnjih 1000 dinara osvojio je sastav Vatreni točak iz Starog Bečeja. Drugo mesto i 900 dinara pripalo je grupi Rade iz Novog Sada, treće mesto i 600 dinara grupa ECHO iz Bačkog Petrovca, i četvrto mesto i 500 dinara, grupa Floris iz Kisača.

Druga Gitarijada održana je u Kisaču od 4. do 6. aprila 1975. godine. Bila je to prva zvanična gitarijada Vojvodine na kojoj su učestvovala 23 Vokalno instrumentalna sastava. Prvo mesto je osvojila novosadska grupa Peščani sat, drugo takođe Novosađani – bend Cvrčak i mravi, a treće sastav Omega iz Zrenjanina.

Druga gitarijada ovekovečena je LP pločom u izdanju PGP RTB-a. Zbog finansijske neodrživosti i nedostatka sponzora, iako je bio odlično posećen, festival je ugašen.


Нема коментара: